Господь дивиться на серце

 

Господь дивиться на серце

Для людини факт надання милостині, благодійність, матеріальна допомога - це сам вчинок. Ми звикли вважати, що добрий той, хто робить щось добре. Для Господа ж трохи по-іншому.



Ми любимо повторювати, що в вірі головне, щоб людина була доброю, мав Бога в душі і виявляв милосердя. Це дійсно важливо, але варто пам'ятати про одне: людина після гріхопадіння не має дару бачити справжню суть речей. Навіть якщо ми впевнені в тому, що ми  добріші від оточуючих, в очах Бога це далеко не завжди виглядає саме так.


 


У давнину стався один випадок, показово це ілюструє. Він записаний у книзі проповідей дивного старця нашого часу, архімандрита Іоанна (Крестьянкіна), які зібрали і впорядкували його шанувальники.Батюшка розповідав цю історію своїм духовним чадам так: "Ось вам приклад, що стався у дні преподобного Олександра Свірського. На освяченні одного храму в ім'я Святої Трійці, преподобний після молебню збирав від богомольців жертви на храм. Один селянин, на ім'я Григорій, теж хотів подати від себе щось. Але преподобний не прийняв жертви. Два або три рази намагався Григорій покласти свій дар в єпитрахиль преподобного. Але прозорливий старець спочатку мовчки відштовхував його руку і нарешті сказав: "Рука твоя смердить, ти бив нею мати свою і тим накликав на себе гнів Божий "." Що ж мені робити? "- запитав Григорій." Іди, випроси вибачення у матері своєї і надалі не смій ображати її ".


Звичайно, навряд чи серед наших читачів знайдуться такі, хто посмів би вдарити когось з власних батьків (принаймні, дуже хочеться в це вірити). Хоча, на жаль, такий гріх відбувався у всі часи. Але ж всі Господні заповіді однаково святі і однаково важливі, і порушення кожної з них є злочином перед Богом. Так невже добру справу кожного, хто тяжко згрішив хоча б проти однієї, приречене на відкидання Творцем і Його святими, як було з селянином Григорієм?

Відповісти на це питання однозначно не можна хоча з однієї причини: грішник грішникові ворожнечу. Безумовно, "Нема праведного" жодного і, якби Всевишній не приймав жертви ні від кого з немічних і оступилися, то хто б врятувався? Ніхто, напевно. Але рятувалися адже ... Жінка, яка справила милосердя, зробила не менш тяжкий, смертний гріх блуду. У старозавітне час за блуд били каменями точно так само, як за образу батьківської честі. Тим не менш, Христос прийняв її приношення, тоді як жертву Григорія через свого служителя відкинув. У чому ж тут справа?

Можна квапливо зробити невтішний для святого подвижника висновок: мовляв, поведінка преподобного Олександра суперечило заповіді Христа, тому що Він усіх приймав, а Його слуга якось спроізвольнічал. Але це було б кілька поверхневе висновок. Вся справа в тому, що преподобний навряд чи говорив би зганьблений жертводавців піти вибачитися перед матір'ю, якби той зробив це раніше. А блудна дружина, яка прийшла зробити милість Месії, не тільки помазала Його до поховання, але і умила ноги Спасителю власними покаяними сльозами. Тими самими, з якими Григорій не поспішав кинутися до ніг скривдженої жінки, що дала йому життя, і сказати їй: "Прости, матусю ...".


Для людини факт надання милостині, благодійність, матеріальна допомога - це сам вчинок. Ми звикли вважати, що добрий той, хто робить щось добре. Для Господа ж трохи по-іншому. Він Сам якось говорив про Себе пророку Самуїлу: " Я дивлюся не так, як дивиться людина , бо дивиться на лице , а Господь дивиться на серце "(1 Цар. 16:7).Для Всевишнього справжня милість полягає не в кількості грошей, пожертвуваних на добрі справи, і навіть не в тому, щоб це робилося з посмішкою на обличчі. Головне - відповідність внутрішнього стану того, що людина робить зовні. Преображення щирим милосердям суті грішника з занепалої в святу. Ту, яка з кожним днем ненавидить гріх все більше.



Создан 24 янв 2013



  Комментарии       
Имя или Email


При указании email на него будут отправляться ответы
Как имя будет использована первая часть email до @
Сам email нигде не отображается!
Зарегистрируйтесь, чтобы писать под своим ником

Баннер

Баннер

Интернет реклама

Интернет реклама
Яндекс.Метрика счетчик посещений